Svake godine u našim morima završi 8 miliona tona plastike. Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu koriste se jednom ili kratko vrijeme prije bacanja, a utjecaji takvog plastičnog otpada na okoliš i naše zdravlje su globalni i mogu biti drastični.

Od svega najčešće pronađenog plastičnog otpada u našim morima, Europska Unija je izdvojila ove proizvode koje gotovo svakodnevno koristimo:
Štapići za uši, plastični pribor za jelo, tanjuri i slamke, baloni i štapići za balone, posude za hranu, čaše i boce za piće, opušci, vrećice i omoti te vlažne maramice i sanitarni proizvodi.

Tako je- većina baby vlažnih maramica koje možemo pronaći na tržištu su izrađene od plastičnih materijala.
Dužnost odgovornih tijela je odgovoriti na ovaj problem. Europska Unija želi postati preteča u globalnoj borbi protiv morskog otpada i zagađenja plastikom. Jedan od odgovora je i SUP direktiva o označavanju jednokratnih plastičnih proizvoda.

Tako od srpnja ove godine sve baby maramice koje se prodaju na EU tržištima, a izrađene su od plastičnih materijala na sebi moraju imati oznaku – Plastic in product.

Cilj takvog označavanja je povećati svijest potrošača o tome gdje odlažu navedene proizvode i pobrinuti se da ne završavaju tamo gdje ne bi trebali.No drugi, viši cilj je promovirati prijelaz na kružno gospodarstvo sa inovativnim i održivim proizvodima i materijalima.

Mi u Violeti smo ovo shvatili i kao našu, vlastitu dužnost te od sada sve vrste naših baby maramica možete pronaći i u 100% biorazgradivoj varijanti.

Briga o okolini i primjena pravila održivog razvoja jedna je od ključnih stavki poslovanja Violete. Sada kada smo svi svjedoci katastrofalnih posljedica globalnih klimatskih promjena, nevjerojatno je važno omogućiti našoj djeci da žive prirodnije i održivije.

Tako smo od 04.07.2021. umjesto da samo označavamo kako proizvodi sadržavaju plastiku, odlučili proizvesti i u potpunosti PLASTIC-FREE baby maramice.

Omiljene Violeta baby maramice sada postaju još bolje u pravom smislu riječi:

  • 100% biorazgradive
  • bez kemijskih svojstva koji usporavaju bio razgradnju
  • 100% plastic free

Viskozna vlakna od kojih su izrađene nove Violeta baby maramice su dobivena od prirodnih biljaka.

  • To bi značilo da kada bacimo ovu maramicu ista će se potpuno razgraditi, za razliku od plastike koja ostaje kao takva milijunima godina. Tako da ukoliko na žalost i dospije do naših mora, sa vremenom će se razgraditi u prirodi.

  • Maramice od punih viskoznih vlakana imaju svijetlu boju, mekan osjećaj te je odmah uočljivo kako se debljinom čine manje u odnosu na plastične maramice.
  • Materijal koji koristimo je u cijelosti izrađen od prirodnih polimera koji nisu kemijski promijenjeni. U slučaju da na primjer zapalite nove Violeta maramice, materijal 100% gori i ostaje samo prirodni pepeo. Za razliku od plastičnih materijala koji oslobađaju štetni dim i za njima ostaju štetni sastojci.
  • Osim biorazgradivosti novi materijal ima i poboljšana svojstva zadržavanja tekućine, čime se smanjuje rizik od isušivanja maramica.
  • Mekan osjećaj i odlična hidrofilna svojstva omogućuju bolju iskoristivost i njegu koju pružaju prirodni, biljni ekstrakti u našim maramicama.

Nove plastic-free maramice možete prepoznati po zelenoj oznaci- BIORAZGRADIVO, kako bi bili sigurni da ste i vi dio održive promjene.

Promjena počinje u svakome od nas, zato reciklirajmo, savjesno postupajmo sa otpadom, birajmo održive proizvode sa malim utjecajem na okoliš.Možemo biti stvarna promjena, a ne samo dio trenda o kojemu se trenutno puno priča.

Jer naše bebe to zaslužuju.